Raspberry Pi Pico Başlangıç Rehberi

22-07-2022 11:58
Raspberry Pi Pico Başlangıç Rehberi

Raspberry Pi Pico Nedir?

 

Raspberry Pi tarafından piyasaya sunulan küçük, hızlı ve çok yönlü olan, Raspberry Pi RP2040 mikrodenetleyici çipini temel alan mikrodenetleyici kartıdır. Diğer Raspberry Pi modelleri gibi bilgisayar olarak piyasaya sunulmamıştır. Arduino’dan daha güçlü olarak düşünülebilir.

 

Raspberry Pi Pico kartının üzerinde dahili zamanlayıcı ve dahili sıcaklık sensörü mevcuttur. Saat bilgisi veya sıcaklık sensörünün kullanılacağı projelerde dışarıdan herhangi bir elektronik malzeme bağlanmadan ölçümler yapılabiliyor. Enerji tasarrufu için uyku modları kartta mevcuttur.


GPIO Pinleri: 26 adet GPIO pini vardır. Bu pinler giriş veya çıkış pinleri olarak kullanılır. GPIO pinleri arasında adet analog giriş bulunmaktadır.

 

SPI Pinleri: SPI, kısa mesafede haberleşme sağlar. Ana cihazdan çevresel cihazlara aktarım MOSI hattı ile , çevresel cihazlardan ana cihaza aktarım MISO hattı ile haberleşme gerçekleşir.

 

I2C Pinleri: I2C, seri veri aktarımı için tasarlanmış veriyolu protokolüdür. SCL, veri aktarımının senkronizasyonunu garanti eden seri saat hattıdır. SDL, verileri içeren seri veri pinidir.

 

UART Pinleri: Bilgisayar ve mikrokontrolcüler veya mikrokontroller ve çevre birimler arasında haberleşmeyi sağlayan haberleşme protokolüdür. Rx , seri verilerin alınmasını garanti eden alma pinidir. Tx, seri verilerin iletilmesini sağlayan iletim pinidir.

 

Raspberry Pi Pico’nun Kodlanması

 

Raspberry Pi Pico kartının kodlanması C++ ve MicroPython ile yapılıyor. MicroPython için Thonny IDE’si kullanılmaktadır. IDE’de kodları bilgisayara ya da Raspberry Pi Pico ya kaydedebiliyoruz. Direk kodu en başta yazmaya başlarken kart üzerinden ilerleyebilmemiz bizlere kolaylık sağlamaktadır.


Ayarlar yapıldıktan sonra kod yazmaya başlanılabilir. Kod dosyası kaydedilmek istenildiğinde nereye kaydedileceğini soruyor. Kodlarımızı kartın üstüne kaydedeceğiz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.