Arduino ve mBlock ile Ses Sensörü Kullanımı

20-07-2022 16:13
Arduino ve mBlock ile Ses Sensörü Kullanımı

Bu uygulamamızda Arduino kartımıza bağladığımız ses sensörünü kullanacağız. Belirlediğimiz ses seviyesine göre Arduino’ya bağlı olan LED’i yakıp söndüreceğiz. Bu uygulamada kullanacağımız malzemelerimiz;

Devremizi şekildeki gibi kurup bağlantılarımızı yapıyoruz.

 

Ses sensörü, ses ile komut vermek istediğimiz projelerde kullanılabilir. Bu projelere alkışla yanan masa lambası örnek verilebilir.

 

read analog pin ...

Bu blok numarasını belirttiğiniz pinde bulunan sinyal değerini analog olarak okumanızı sağlar


if-else

IF-ELSE(EĞER-DEĞİLSE) yapısının nasıl çalıştığına bakalım. IF-ELSE yapısını bir koşul belirteci olarak düşünebilirsiniz. Tasarladığınız sistemin hangi durumlarda çalışıp çalışmayacağını bu yapıyı kullanarak belirtebilirsiniz.

 

Öncelikle dikkat edilmesi istenen koşul durumumuzu "if” (EĞER) bloğu içinde belirtmemiz gerekiyor. Bu blok içinde A0 pinini okuyarak belirlenen değerden yüksek olduğu zaman bloğun içerisindeki kodları aktif edecektir.

 

Eğer bu sorumuzun cevabı evet ise yani koşul sağlanıyorsa, if bloğu içinde yazılan kodlar geçerli olacak ve bu kısım çalışarak 8 dijital pinine HIGH (1) (5V) değerini gönderecektir.

 

Sorumuzun cevabı hayır ise yani koşul sağlanmıyorsa, bu durumda else bloğu içinde yazılan kodlar geçerli olacak ve bu kısım çalışarak 8 dijital pinine LOW (0) (0V) değerini gönderecektir.

 

Kodunuzu oluşturduktan sonra üst menüde yer alan BOARD menüsünden Arduino UNO kartının seçili olduğundan emin olun. Sonrasında CONNECT menüsünden Serial Port a tıklayarak kartınızın bağlı bulunduğu COM portunu seçin ve kodunuzu yükleyin.

 
Proje için gerekli olan kodlar bu bağlantı da verilmiştir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.