Arduino ve mBlock ile Analog Değer Okuma ve Seri Haberleşme (Potansiyometre)

20-07-2022 11:43
Arduino ve mBlock ile Analog Değer Okuma ve Seri Haberleşme (Potansiyometre)

Bu uygulamamızda Arduino kartımıza bağladığımız bir potansiyometreyi analog olarak okuyup, gelen veriyi seri haberleşme kullanarak seri monitörde göstereceğiz. Bu uygulamada kullanacağımız malzemelerimiz;

Devremizi sekildeki şemaya göre kurup bağlantılarımızı yapıyoruz.

 

Mblock derslerimizde şimdiye kadar dijital giriş-çıkış işlemlerini anlatmıştık. Arduino kartımızda dijital pinlere ek olarak analog pinlerimizde bulunmaktadır. Bu analog pinlerimizden de dijital pinlerde olduğu gibi giriş işlemleri yapabiliriz. Bu pinleri kullanarak DAC (Digital Analog Converter) yapabiliriz. Arduino Uno kartımızdaki işlemci 10 bit çözünürlüğe sahip Analog to Digital Converter (ADC) bulundurmaktadır. Buradaki 10 bit 210 = 1024 adım hassasiyetle okuyabiliriz yani analog pinlere vereceğimiz 0V 0, 5V değeri ise 1023 değerini verecektir. Arduino kartımız bilgisayara bağladığımız kablo sayesinde seri port üzerinden haberleşme yapabilmektedir.

 

Şimdi uygulama kodumuza bakalım.


Kodunuzu oluşturduktan sonra üst menüde yer alan BOARD menüsünden Arduino UNO kartının seçili olduğundan emin olun. Sonrasında CONNECT menüsünden Serial Port a tıklayarak kartınızın bağlı bulunduğu COM portunu seçin ve kodunuzu yükleyin.


Kodları arduinoya yükledikten sonra seri ekranda sürekli olarak potansiyometreden okunan değeri göstermeye başlayacaktır. Potansiyometreyi sağa-sola çevirerek ekrandaki değerin 0 ile 1023 arasında değiştiğini gözlemleyebilirsiniz.

 

Projemize ait kodları bu bağlantıda bulabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.