Arduino ile Basit Park Sensörü Uygulaması (HC-SR04)

18-07-2022 11:58
Arduino ile Basit Park Sensörü Uygulaması (HC-SR04)

Bu uygulamamızda Arduino kartımıza bağladığımız Ultrasonik Mesafe sensörünü kullanarak Basit Park Sensörü yapacağız. Mesafe Sensöründen gelen uzaklık değerine göre LED’ler yanacak ve Buzzer'dan ses çıkışı olacaktır. Bu uygulamada kullanacağımız malzemelerimiz;

Devremizi resimdeki şekilde kurup bağlantılarımızı yapıyoruz.

 

Uygulama kodlarına geçmeden önce HC-SR04 Ultrasonik mesafe sensörünün çalışma prensibinden bahsedelim biraz.


Sensörün VCC,TRIG,ECHO,GND olmak üzere 4 pini bulunmaktadır. Ultrasonik sensör dışarıya ses dalgası gönderir gönderdikleri ses dalgası bir nesneye ulaşıp sensöre geri dönmesini beklerler. Gönderdiği ses dalgası sinyalinin gönderilip geri gelme süresi üzerinden mesafe hesabı yapılır.

 

Bu sensör robotik projelerde en yaygın olarak kullanılan sensörlerden birisidir. Program kısmı doğru olduğu sürece 2 cm – 400 cm arasında ölçüm yapabilmektedir. Sensörün TRİG pininden bir sinyal uygulanır bu sinyal nesneye çarpıp geri döndüğü zaman ECHO pini aktif hale gelir. Bu iki sinyal arasındaki süreyi ölçerek sensörle nesne arasındaki mesafeyi hesaplayabiliriz. Arduino ile HC-SR04’ü düzgün bir şekilde kullanabilmemiz için bir kütüphaneyi buradaki linkten indirip Arduino yazılımına ekleyebilirsiniz.


Bu bağlantıyı kullanarak kodlara ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.